Wednesday, May 18, 2005

A személyes tapasztalat ereje

Félkész cikk – nem nyilvános!


Nemrég G. saját tapasztalataival is megerősítette azt a megfigyelésemet, hogy az interneten is csak az működhet, ami élőben is működik.

A napokban láttam egy példát arra, hogy milyen fontossá tud válni az információ, és mennyire nem számít, hogy idegen a forma, ha egyszer fontos, hogy az információt megszerezzen. Unokabátyám hívott, két barátja is ugyanabban a fajta rákbetegségben szenved, nem tudok-e valamit. Szerencsére tudtam, A. barátom blogját, aki szintén ismeri személyesen e nevezetes betegséget, és ír a saját gyógyulási tapasztalatairól, az alkalmazott módszerekről, és arról, hogy a betegség mennyi új felismeréshez vezette. Mondom a telefonban a blog címét, de mint kiderült, rosszul. Másnap újabb telefon, leírom emailben stb. A. nem is sejti, hogy két sorstársa mennyire várja, hogy olvashassák a blogját!

A személyes tapasztalatoknak nagy ereje van, próbáld csak ki, mi hat rád jobban. Olvasd el a Japántapasz hivatalos tájékoztatóját, majd olvass el pár tapasztalatot. Mi hat rád jobban?

Vajon miért? Miért hatnak jobban ránk a terméktapasztalatok, mint a termékismertetők, és miért nem szabad nyíltan beszélni a terméktapasztalatokról?

(Ide név nélkül kell majd, linkekkel, és a Versenyhivatal ítéletével az FLP esete, a kérdésnek érdemes lesz rendesen utánajárni.)

Az interneten most külön zárt láncú Intranets.hu oldalakon gyűjtjük a terméktapasztalatokat. Ezeket a kis csoportokat, amelyeket tapasztalt hálózati vezetők szerveznek maguk köré – ahogy apránként megtanulják az online kommunikáció alapjait -, a mezei felhasználónak továbbra sincs más dolga, mint hogy emailen elküldje a tapasztalatát annak a vezetőnek, akit a mentorának tekint. Ha ez egyszerűbb, akkor direktben is jöhet, a kezdetektől a japantapasz@mailbox.hu címet használjuk a terméktapasztalatok gyűjtésére.

Egyik kedves Intranets.hu klubtársunk, marodi vállalta, hogy gyűjti és rendszerezi a terméktapasztalatokat. Ha kérdésed van, vagy segítséget kérsz a tapasztalatod megírásában, nyugodtan fordulj hozzá, vagy bárki máshoz a stábban, akiben megbízol. Szintén ő gyűjti a gyógyulási történeket, www.meggyogyultam.blogspot.com címen találsz részleteket.

Természetesen meg kell tanulni jól összefoglalni a terméktapasztalatokat, és ezt is csak gyakorlattal lehet megtanulni igazán. Ha másért nem, abból az egy okból is érdemes a képzésekre járni, mert itt hallani a leglelkesítőbb, időnként egészen különleges tapasztalatokat.

Az Intranets.hu rendszerében, és a „közösségi újságírás” terjesztésére egy külön egyesületet szervezünk. Ha érdekelnek a blogok, egyáltalán az internetes kommunikáció, ha szeretnél kevesebbet utazni, kényelmesebben, és hatékonyabban dolgozni, akkor gyere, ismerd meg jobban az elképzeléseinket.

De addig is: annyit tegyél meg, hogy ha hallasz egy jó beszámolót, segíts a tulajdonosának abban, hogy közkinccsé tegye a tapasztalatát! Vedd magnóra, írd le vagy irasd le, és küldd el a felső vonaladnak. Minden találkozót kezdjétek azzal, hogy alkalmat adtok mindenkinek, hogy ha akarja, mondja el, hogy miért, hogyan, és milyen eredménnyel használta a termékeket. (Ha a termékekről szó kerül, emeljük fel, és mutassuk meg a terméke, amelyikről szó van.)

Amellett, hogy közösen, szorgos hangyaként gyűjtögetjük az egyes szám első személyben elmesélt, tehát személyes és hiteles terméktapasztalatokat, az Internet oldalain, fórumain, és különösen blogokon is találkozhatunk értékes „fekete gyöngyökkel”. Ne hagyd veszni! Először is tanuld meg felismerni, és ha kincset találsz, tedd közzé az Intranets.hu zárt rendszerében, miután engedélyt kértél emailen a bejegyzést tulajdonosától.

Hálózatszervezőknek az internetes böngészés, és a honlap, blog, vagy fórum bejegyzés másodközléséhez való engedély kérés egyben egy optimális ismerkedési lehetőség is. Mivel maga az intrnates.hu használat is hálózatos módon terjed, ezért mindenki hálás, ha egy olyan eszközt mutatnak neki, ahol – végre – egy olyan rendszer keretei között működnek együtt az emberek, ahol a nagy internetes óceán minden veszélyes és kiszámíthatlansága hiányzik. Az Intranets.hu mindent tud, amit az Internet.hu, de mivel a tagok abban állapodnak meg egymással a belépéskor (ászf), hogy a levéltitok szabályai szerint kezelik a levelezéseiket, biztonságosan megbeszélhetünk egymással olyan kérdéseket is, amelyeket a nyílt interneten nem lenne biztonságos megtárgyalni.

Ha még nem ismered, fusd át a rendszer alapelveit, a mögötte álló filozófiát, és természetesen a Tájékoztató c. leírást is arról, hogy mit tud, és mire törekszik az Intranets.hu valójában.

Használjuk ki, hogy sokan vagyunk, és sok félék a tapasztalataink! Tanuld meg te is az Internetes kommunikáció alapjait, amely ismeretek egyre inkább „tantárgyak” lesznek a bázisképzésen is. Olvasd el figyelmesen a cég által kiadott nyomtatott anyagokat, ezek, és csak ezek használhatók a munka során!

Ha van személyes tapasztalatod, bármelyik termékkel kapcsolatban, küldd el a mentorodnak, és a vásárlóidat is kérdezd meg időnként, mit tapasztaltak. (Ezt amúgy is illik megtenni, és nem elfelejteni, hogy mikor fogynak ki a tapaszból!)

Tudom, hogy közhely, de a hálózatszervezés, ha komolyan vesszük egy nehéz és türelmes szolgálat. Sokszor gyógypedagógia J

Higgy a személyes tapasztalatok erejében, és használd ki, hogy az Intranets.hu most legális és biztonságos platformot kínál arra, hogy az élet minden területéről megosszuk egymással a tapasztalatainkat. Sőt, ha valakinek, kedve, kitartása és pénztárcája megengedi, hamarosan olyan tanfolyamra is járhat, ahol megtanulhatja az internetes megjelenés első lépéseit.

Hogy fog ez kinézni? Reggel eljössz, és este úgy mész haza, hogy van egy blogod, amit már csak folytatni kell, van egy internetes profilod, fényképpel, ahogy kell, és a fő projectedre tervezetten készen áll a beköltözésre az intranets.hu irodaházban egy saját külön bejáratú irodád. 30 napig ingyen. J

Azokra is gondoltam, akinek még a havi 3,000 Ft is sok, vagy egyszerűen inkább dolgoznának a közért amúgy is, jó szívvel. A klub tagsági díj „ledolgozható”, és a tartalommal való megtöltéssel – remélem – a legjobbak még némi pénzecskéhez is juthatnak majd. Ha „nagyok” leszünk.

Szerintem – most nem azért mondom – de minden esélyünk megvan a sikerre. Az intranets.hu a hagyományos hálózati munka olyan kiegészítője lehet, amely hosszabb távon akár önálló termékké is válhat a microfranchise.hu programjában. A webes konferencia lehetőséget most tesztelem, és remélem, már júniusban otthoni webes tréningen foglak szórakoztatni benneteket. Ez lesz a helye annak is, ahol az eddig a polcon porosodó tréning előadásokat, és az ott gyűjtött terméktapasztalatokat is meg lehet majd nézni.

Mindez készült alapanyagnak, Krisztának.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home